vrijdag 4 oktober 2013

Kaart Europa - Topografie Landen Hoofdsteden

Kaart Europa staatkundig: CIA
Europa is het werelddeel dat ten westen van Azië en ten noorden van Afrika ligt.

In het noorden ligt het continent aan de Noordelijke IJszee, in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden aan de Middellandse Zee.

Europa telde in 2005 ongeveer 731 miljoen inwoners. Dit is ongeveer 11% van de totale wereldbevolking. Met een oppervlakte van ongeveer 10.400.000 km² is Europa het op één na kleinste werelddeel.

Regio's
De Verenigde Naties delen Europa in 4 regio's in. Dit zijn Noord-Europa, West-Europa, Oost-Europa en Zuid-Europa.

Er zijn ook andere indelingen mogelijk met regio's als Centraal-Europa en Zuidoost-Europa.

Staatkundig gezien kunnen de landen Armenië, Azerbeidzjan, Cyprus, Georgië, Kazachstan, Rusland en Turkije zowel tot Azië als tot Europa worden gerekend.

Weer en klimaat
Het klimaat van Europa varieert van een subtropisch klimaat tot een poolklimaat.

Het Mediterraan klimaat van het zuiden, in de landen rondom de Middellandse Zee, is droog en warm in de zomer en mild in de winter.

De westelijke en noordwestelijke delen van Europa hebben een mild, over het algemeen vochtig klimaat, dat door de wind vanuit de Atlantische Oceaan wordt beïnvloed.

In Midden- en Oost-Europa heerst een vochtig continentaal type klimaat.

Noord Europa
De statistische divisie van de Verenigde Naties rekent 10 landen en daarbij behorende gebieden tot de regio Noord Europa. Dit zijn Denemarken met Faeröer, Estland, Finland met Åland, Ierland, IJsland, Letland, Litouwen.

Verder Noorwegen met Svalbard en Jan Mayen, het Verenigd Koninkrijk met Man en de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey, Zweden.

West-Europa
De Verenigde Naties rekenen 9 landen tot West-Europa. Dit zijn België, Duitsland, Frankrijk, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland.

Oost-Europa
Tot Oost-Europa worden deze landen gerekend: de Russische Federatie ten westen van de Oeral (Europees Rusland), Kazachstan (Europees gedeelte, Europees Kazachstan), het Europese deel van Azerbeidzjan, het Europese deel van Georgië en het Europese deel van Armenië.

Verder Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië.

Armenië, Georgië en Azerbeidzjan zijn landen die in de Kaukasus liggen. Ook een zuidelijk deel van de Russische Federatie ligt in de Kaukasus.

Zuid-Europa
De Verenigde Naties rekenen op statistische gronden deze landen tot Zuid-Europa: Albanië, Andorra, Bosnië en Herzegovina, Cyprus, Griekenland, Italië, Kosovo, Kroatië, Macedonië, Malta, Montenegro, Portugal, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Turkije, Vaticaanstad.

Kaart Europa regio's
De Verenigde Naties (VN) hebben Europa op statistische gronden ingedeeld in Noord-Europa, West-Europa, Oost-Europa en Zuid-Europa.

Kaart Europa regio's: VN

Kaart Europa topografie

Kaart Europa, hoofdsteden, wegen, rivieren: CIA

Kaart Midden-Europa
Kaart Midden-Europa: CIA

Kaart Noordzee
De Noordzee ligt in het noordwesten van Europa. Landen in de regio Noord-Europa aan de Noordzee zijn Noorwegen, Denemarken en Groot-Brittannië. In de regio West-Europa zijn dit Duitsland, Nederland, België en Frankrijk.

Noordzee: kaart CIA

Kaart Europa 1911
In 1911 strekte Turkije zich nog uit tot de Adriatische Zee. Bij Duitsland en Rusland hoorden nog delen van Polen. Oostenrijk-Hongarije was een gebied.

De steden Metz en Straatsburg, in het gebied Elzas-Lotharingen, in Frankrijk hoorden in 1911 bij het Duitse Keizerrijk.

Kaart Europa: In: William R. Shepherd: The historical atlas, 1911

Kaart Europa 1924
Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ziet de kaart van Europa er anders uit.

Zo is de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije opgegaan in de landen Oostenrijk, Tsjechoslowakije, Joegoslavië en Hongarije en behoren verschillende delen van het gebied nu bij andere landen.

Kaart Europa in 1924; In: W. R. Shepherd: The Historical Atlas, 1926

Kaart Europa
Het continent Europa ligt ten noorden van Afrika en ten westen van Azië. In het noorden ligt het werelddeel aan de Noordelijke IJszee, in het zuiden aan de Middellandse Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Kaart Europa, landen, steden, rivieren: CIA