maandag 29 juli 2013

Kaart Golf van Biskaje – Vakantie Spanje Frankrijk

Kaart Golf van Biskaje met kust Frankrijk: CIA
De Golf van Biskaje is een baai tussen in het zuidwesten van Europa in de Atlantische Oceaan tussen het zuidwesten van Frankrijk en het noordwesten van Spanje.

De Spaanse naam is Golfo de Vizcaya, de Franse naam is Golfe de Gascogne en Baskisch naam is Bizkaiko Golkoa.

De Golf van Biskaje strekt zich tussen de beide westpunten uit van het Île d'Ouessant in de Franse landstreek Bretagne tot Kaap Ortegal aan de noordkust van Spanje.

De afstand van Île d'Ouessant tot Kaap Ortegal is ongeveer 550 kilometer. De oppervlakte van de Golf is ongeveer 194 000 km2.

De belangrijkste rivier die in de Golf van Biskaje uitmondt is de Garonne. De baai staat bekend om de zware stormen die er voor kunnen komen.

Het zuidelijk deel van de Golf wordt ook wel Cantabrische Zee (Mar Cantábrico) genoemd. Deze benaming is in Spanje, behalve in het Baskenland, gebruikelijker dan Golfo de Vizcaya.

Rivieren
De grootste rivieren die in de Golf van Biskaje uitmonden zijn in Frankrijk de Loire, Charente, Garonne, Dordogne, Adour en Nivelle.

In Spanje zijn dit de Bidasoa, Oiartzun, Urumea, Oria, Urola, Deba, Artibai, Oka,Nervión,Agüera, Asón, Miera, Pas, Saja, Nansa, Deva, Sella, Nalón, Navia, Esva, Eo, Landro, Sor.

Cantabrische Zee
De Cantabrische Zee is het zuidelijke gedeelte van de Golf van Biskaje in de Atlantische Oceaan, aan de noordzijde van Spanje en ten zuid-westen van Frankrijk.

De zee ligt tussen de Estaca de Bares in Galicië en de monding van de Adour bij de stad Bayonne.

Dit gebied valt samen met de Costa Cantábrica, aan de voet van het Cantabrisch Gebergte in Spanje.

Vakantie
De Golf van Biakaje is een populaire trekpleister voor een vakantie vanwege de prachtige natuur rondom de baai, de stranden, steden en watersportrecreatie.

Veel toeristen trekken onder meer de Franse badplaatsen Biarritz en Hendaye.

Steden
Steden aan de Golf van Biskaje zijn in Frankrijk Brest, Nantes, La Rochelle, Bordeaux, Bayonne, Biarritz. In Spanje liggen aan de baai Donostia-San Sebastián, Bilbao, Santander, Gijón, Avilés.

Een aantal belangrijke havensteden in Spanje aan de Golf zijn Santander, Bilbao en Pasaia bij San Sebastian. Franse havensteden aan de baai zijn Bayonne en Bordeaux.

Kaart Golf van Biskaje met kust Spanje: CIA