zondag 30 juni 2013

Lago Maggiore – Kaart Italië Zwitserland Vakantie

Kaart Lago Maggiore, steden: Demis
Het Lago Maggiore is een meer in Midden-Europa in het grensgebied van Italië en Zwitserland. Het meer heet in Italië ook wel Lago Verbano.

Het meer heeft een lengte van 64 kilometer, een maximale breedte van 10 kilometer, een oppervlakte van 212 km² en een maximale diepte van 372 meter.

Het Zwitserse deel van het Lago Maggiore ligt in het kanton Ticino. De oostoever van het meer ligt in de Italiaanse regio Lombardije, de westoever in de Italiaanse regio Piemonte.

Het noordelijke deel van het meer ligt in de Alpen en het zuidelijke deel in het heuvelland dat de overgang vormt tussen de Alpen en de Po-vlakte.

De rivier de Ticino stroomt in het Zwitserse noorden het meer in en verlaat het weer in het Italiaanse zuiden om uiteindelijk in de Po uit te monden.

Een aantal andere rivieren die in het Lago Maggiore uitmonden zijn de Maggia, Toce en de Tresa.

Het Lago Maggiore is, evenals het Gardameer en het Comomeer, in de ijstijden door een gletsjer uitgeslepen. Aan de zuidkant is daarbij een morenewal achtergelaten, die een soort natuurlijke dam vormt.

In het voorjaar kunnen het water uit de Ticinovallei, de Ossolavallei en het gebied rond het Ortameer voor overstromingen zorgen omdat de sluizen bij Sesto Calende het water niet allemaal de Po-vlakte in kunnen leiden.

Eilanden
In het westen van het Lago maggiore, bij de stad Verbania, liggen de Borromeïsche Eilanden, met Isola Madre, het grootste eiland, Isola Bella, Isola dei Pescatori of Isola Superiore en Isolino di San Giovanni, het kleinste eiland.

In het Zwitserse deel van het meer liggen ter hoogte van de plaats Brissago de Brissano Eilanden. De twee eilanden zijn San Pancrazio, ook bekend als Grande Isola, en Isolino, of Isola Piccola

Klimaat en vakantie
Het gebied van het Lago Maggiore heeft een mild klimaat. Het water in het meer zorgt ervoor dat het gebied in de winter niet al te koud wordt. Rond het meer groeien onder meer palmbomen.

Het meer is een populaire trekpleister voor een vakantie vanwege onder andere de prachtige natuur, de mogelijkheden van waterrecreatie en de schilderachtige steden en stadjes aan het meer.

Steden
Een aantal bekende plaatsen in Zwitserland aan het Lago Maggiore zijn Locarno en Ascona.. Steden in Italië aan het meer zijn Verbania, Luino, Stresa, Angera, Arona, Baveno, Pallanza, Cannobio.

Tussen verschillende plaatsen langs de kust van het Lago Maggiore worden veerbootverbindingen onderhouden.