dinsdag 25 december 2012

Kaart Pyreneeën

Kaart Pyreneeën, grensgebied Frankrijk, Spanje, Andorra: CIA
De Pyreneeën zijn een gebergte in het zuidwesten van Europa dat zich uitstrekt over Andorra, het zuidwesten van Frankrijk en het noordoosten van Spanje.

Het gebergte ligt tussen de Atlantische Oceaan (Golf van Biskaje) en de Middellandse Zee en heeft een lengte van ongeveer 435 kilometer en een breedte van 60 tot 130 kilometer.

De Franse naam is Pyrénées, de Spaanse naam Pirineos, de Catalaanse Pirineus en de Baskische naam luidt Pirinioak.

Het gebergte ligt in zes Franse departementen en vier Spaanse regio’s. Andorra ligt volledig in het gebergte.

Ongeveer tweederde van het gebergte behoort tot de Spaanse provincies Guipúzcoa, Navarra, Zaragoza, Huesca, Lérida, Barcelona en Gerona.

In Franrrijk strekken de Pyreneeën zich uit over de departementen Pyrénées-Atlantiques, Hautes-Pyrénées, Garonne, Ariège, Aude en Pyrénées-Orientales.

Het gebergte is tijdens de zogenoemde Alpiene orogenese, vanaf ongeveer 50 miljoen jaar geleden tot heden, ontstaan door de botsing tussen het Iberisch Schiereiland met het Europese continent.

De hoogste berg in de Pyreneeën is met een hoogte van 3.404 meter de Aneto. De berg ligt in het uiterste noordoosten van de Spaanse regio Spaanse.

Andere hoge bergen in het berggebied zijn de Pico Poseta (3.371 m), de Monte Perdido (3.355 m), Pic Maudit (3.350 m), Cilindro de Marboré (3.328 m), Pic de la Maladeta (3.308 m), Vignemale (Pique Longue) (3.298 m), Clot de la Hount (3.289 m).

De Pyreneeën worden op grond van hun structuur wel ingedeeld in drie gebieden. Dit zijn de Atlantische, de Centrale en de Oostelijke of Mediterrane Pyreneeën.

Klimaat en vakantie
De Pyreneeën zijn als geheel een vrij warm hooggebergte. Van december tot februari valt er geregeld sneeuw.

Bij toeristen zijn de Pyreneeën populair voor zowel een winter als een zomervakantie.

In de Pyreneeën liggen tal van minerale bronnen. Bekende bronnen zijn onder andere Eaux-Chaudes, Eaux-Bonnes, Amélie-les-Bains, Ax-les-Thermes, Cauterets, Bagnères de Bigorre en Bagnères de Luchon.

In het berggebied zijn tal van accommodaties om de wintersport te beoefenen. Daarnaast zijn er veel wandelpaden en fietsroutes uitgezet.

Kaart Pyreneeën: foto NASA